Pudding Chia

 Pudding Chia

Mamy już koniec maja, co oznacza, że wakacje coraz bliżej. Nie wiem jak Wy, ale mi ten czas kojarzy się z pysznymi lekkimi przekąskami. Domowe sorbety, shake,  czy też mój ulubieniec - pudding chia. Dziś chciałabym  właśnie podzielić się z Wami sprawdzonym przepisem na takowy pudding.

Nasiona chia, z których robi się pudding to nasiona szałwii hiszpańskiej. Są one niesamowicie zdrowe, a przede wszystkim mają bardzo ciekawą właściwość. Poprzez pochłanianie płynu pęcznieją, żelują i zwiększają swoją objętość. Jednak w organizmie stopniowo uwalniają płyn przez co od środka tak jakby nawilżają organizm. Dla mnie jest to niesamowite.  

Zaleca się sięganie po te nasiona ponieważ, oprócz wymienionych wyżej właściwości te małe ziarenka są bardzo bogate w witaminy, minerały, białko, błonnik, a co najważniejsze dodają organizmowi energii i siły. Jeżeli chodzi o ich smak, to tak naprawdę go nie ma. Nasiona chia są neutralne. Przyjmują smak płynu z jakim zostaną połączone, a najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców. Jest to bardzo dobre, ponieważ robiąc deser można mieć różnoraki smak. W zależności od naszej ochoty.

Zostawiam Was tutaj z banalnym przepisem na przygotowanie puddingu z nasion chia. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i będziecie go przygotowywać tak często jak ja.


Veganation, Pudding Chia

Składniki:

• 200 ml dowolnego mleka (sojowe, migdałowe, kokosowe, krowie etc.)

• 3 łyżki nasion chia

• 1 łyżka miodu

+ opcjonalnie świeże owoce


Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy nasiona chia oraz miód. Całość mieszamy i pozostawiamy na całą noc mieszając przez pierwsze 30 minut. Rano pudding jest już gotowy do spożycia. Dodajemy owoce i cieszymy się pysznym deserem. 


Smacznego!




P.


Komentarze

Popularne posty