Wegański sernik na zimno

                

Wegański sernik na zimno

            Zbilżające się lato oraz nadchodzący sezon na truskawki zachęcają do owocowych wypieków. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na sernik na zimno, który zmyli niejednego. Nie poczujecie różnicy między zwykłym, a tym wegańskim sernikiem. 

Na samym początku należy upiec biszkopt, ponieważ zajmie to najwięcej czasu (ciasto musi wystygnąć przed nałożeniem masy). Jednak jak upiec biszkopt bez jajek? Z pomocą przychodzi do nas niezastąpiona aquafaba 

  • 180 ml zimnej aquafaby  
  • 1 łyżeczka soku z cytryny  
  • 100 g cukru pudru  
  • Kilka kropel esencji waniliowej/ paczka cukru wanilinowego  
  • 200 g mąki  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej 
  • łyżeczka kurkumy (dla charakterystycznego koloru biszkoptu) 

Na początek ubić aquafabę na sztywną pianę (jak w przypadku białek). Następnie stopniowo dodawać cukier i mąkę, gdy się połączą dodać resztę składników.  piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Zostawić do wystygnięcia. 


                                                                                                  Gdy biszkopt będzie w piekarniku możemy zająć się naszym sernikiem. Użyjemy do tego kaszy jaglanej i roślinnego nabiału.  

  • 200 ml kaszy jaglanej (mała filiżanka) 
  • 400 ml wody 
  • 400 ml mleka roślinnego (ja wybrałam owsiane) 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • 6 łyżek słodzika (cukier/ksylitol/syrop z agawy) 

Gotujemy kaszę na wodzie, następnie dodajemy mleko roślinne oraz kokosowe. Gdy wszystko wymieszamy dodajemy słodziki i wszystko blendujemy na gładką masę. Gdy biszkopt będzie zimny wylewamy na niego masę oraz wkładamy do lodówki. 


Gdy ciasto zastyga w lodówce zabieram się za krojenie truskawek w plastry oraz przygotowuje galaretkę do zalania (u mnie jest to truskawkowa galaretka Delecta, ale możecie sami zrobić galaretkę przy pomocy owoców i agaru). Owoce układam na cieście i zalewam galaretką. Ciasto powinno być minimum 2 godziny w lodówce.  
                                 


     Zdjęcie: Veganation, sernik na zimno 

         Koniecznie sprawdźcie, czy Wasi bliscy zorientują się, czy jest to ciasto wegańskie. Ja życzę Wam smacznego i wspaniałej pogody, przy której to ciasto smakuje jeszcze lepiej.  


W.

Komentarze

Popularne posty