WEGAŃSKIE BROWNIE
WEGAŃSKIE BROWNIE
Cześć! Długo myślałam co dodać na pierwszy przepis. Padło na wegańskie Brownie. Absolutnie każdy przepada za tym ciastem, a na pewno nie odmówi pysznego kawałka. Robi się coraz cieplej, stąd propozycja podania - poniżej (albo po prostu dlatego, że wszyscy kochamy lody niezależnie od pory roku!). Pomyślałam też, że zapoznam Was z aquafabą i tym jakim niesamowitym zamiennikiem jest w kuchni. Nie bójcie się eksperymentować. Dajcie coś od siebie realizując przepis. Bawcie się przy tym. Bita śmietana? Owoce? Lody? Orzechy do ciasta? Każdy ruch jest dozwolony :) Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu - bardziej niż te, z których zawsze korzystamy.
Co potrzebujesz?
Foremka 20 x 20 (ewentualnie inną, ale również niedużą)
2 tabliczki gorzkiej czekolady (ile % kakao to już zależy tylko od Ciebie i tego jak intensywne brownie planujesz)
3/4 szklanki ulubionego oleju kokosowego
1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego (albo zaszalej z kawą!)
1 szklanka aquafaby (odsączony płyn z ok. 1 puszki ciecierzycy)
3/4 szklanki białego cukru lub trochę mniej tego brązowego
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatki:
Orzechy, bita śmietana, owoce albo jeszcze więcej czekolady... - wszystko na co masz ochotę, kiedy patrzysz na swoje dzieło!
*Jeśli wyjdzie Wam mniej aquafaby niż szklanka - otwórzcie kolejną puszkę.
*Nie piecz za długo. Najlepiej smakuje jak jest chrupkie z zewnątrz i wilgotne w środku.
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik - ustaw na 180 stopni. Połam czekoladę, wrzuć do małego garnka, razem z olejem kokosowym i wodą. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, by nic się nie podpaliło. Gdy czekolada już się rozpuści, możesz odstawić garnek na bok.
2. Do naczynia miksującego (lub wysokiego naczynia - wtedy użyj blendera ręcznego) wlej aquafabę i wsyp cukier - zmiksuj. Do otrzymanej piany wlej masę czekoladową i zmiksuj ponownie.
3. W misce wymieszaj produkty sypkie - mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do mieszanki wlewaj powoli wcześniej otrzymaną masę, mieszając łyżką.
4. Jeśli masz ochotę na ciekawy środek dodaj posiekane orzechy czy czekoladę i wymieszaj.
5. Gotową masę przelej do foremki wyłożonej papierem. Piecz przez 20-25 minut.
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik - ustaw na 180 stopni. Połam czekoladę, wrzuć do małego garnka, razem z olejem kokosowym i wodą. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, mieszając co jakiś czas, by nic się nie podpaliło. Gdy czekolada już się rozpuści, możesz odstawić garnek na bok.
2. Do naczynia miksującego (lub wysokiego naczynia - wtedy użyj blendera ręcznego) wlej aquafabę i wsyp cukier - zmiksuj. Do otrzymanej piany wlej masę czekoladową i zmiksuj ponownie.
3. W misce wymieszaj produkty sypkie - mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do mieszanki wlewaj powoli wcześniej otrzymaną masę, mieszając łyżką.
4. Jeśli masz ochotę na ciekawy środek dodaj posiekane orzechy czy czekoladę i wymieszaj.
5. Gotową masę przelej do foremki wyłożonej papierem. Piecz przez 20-25 minut.
6. Po ostudzeniu możesz jeść i częstować innych. Gwarancja wdzięczności :)
Autor: Veganation
PS. Uwaga, bo wciągaaaa!
J.
Komentarze
Prześlij komentarz