Bananowy nr 1!
W czasach pandemii możemy zauważyć wiele nasilających się trendów. Począwszy od tych tanecznych, modowych, a kończąc na kulinarnych. Bardzo długo i silnie na początku listy domowych wypieków od zeszłej wiosny utrzymuje się znany myślę nam wszystkim chlebek bananowy.
Jest to idealna propozycja szybkiego śniadania, przekąski, czy tez deseru.
Czy możemy go zrobić w pełni wegańsko?
Ależ oczywiście, że tak!
Już wam przedstawiam plan działania:
Najpierw przygotujmy sobie odpowiednie składniki.
Składniki na keksówkę około 24 cm:
3 dojrzałe, duże banany (lub 4 mniejsze)
2½ szklanki zmielonych na pył płatków owsianych
½ szklanki cukru trzcinowego – opcjonalnie, bo wypiek jest słodki dzięki bananom
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki neutralnego oleju roślinnego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
odrobina mielonej wanilii lub ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
dodatki, np. pistacje, orzechy laskowe lub włoskie, gorzka czekolada, chipsy kokosowe
Przygotowanie:
- W misce rozgnieść banany najlepiej widelcem i dodać olej
- W innej misce połączyć ze sobą nasze wszystkie suche składniki tj. Cukier, proszek do pieczenia, zmielone płatki owsiane, sodę i przyprawy. Całość mieszamy.
- Łączymy banany i olej z suchymi składnikami i ponownie dokładnie mieszamy
- Odstawiamy naszą masę na parę chwil i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
- Nasza foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę
- Na wierzch możemy położyć przekrojonego banana, tak dla dekoracji
- Pieczemy nasze ciasto przez 25 minut
W tak na prawdę kilka chwil możemy mieć coś niesamowicie pysznego.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu i chętnie z niego skorzystacie.
Komentarze
Prześlij komentarz