TARTA BANOFFEE PIE


TARTA BANOFFEE PIE


Za oknami wita nas już wiosna. Z pogodą bywa różnie, ale w ostatnich dniach to promyki słońca nas otulają. Kiedy nadchodzi gorąca temperatura, myślimy sobie że... przydałoby się coś dla ochłody... 

Tutaj przychodzę do Was z tartą banoffee pie! Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Autor: Veganation 

Co potrzebujesz?

Ciasto:


200g mąki pszennej (plus trochę do oprószenia blatu)

100g miękkiego masła (pokrojone na kawałki) 

3 łyżki aquafaby

20g cukru

Szczypta soli 

Kokosowa bita śmietana:


250g bananów (5cm plastry)

800g mleczka kokosowego (schłodzonego) 



Dodatkowo:


Kajmak

Wiórki kokosowe


Co teraz?


1. Do miski: mąka, masło, aquafaba, cukier, sól - zmiksuj.

2. Wyjąć z miski, uformować kulę, zawinąć w folie spożywczą - odstawić do lodówki na 30 minut. 

3. Przygotuj kajmak.

4. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.

5. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć papierem do pieczenia, posypać ziarnami np groch, fasola, by ciasto nie wyrosło. Piec 25 minut.

6. Podpieczone ciasto wysmaruj masą kajmakową (Ok 0,5cm), ułóż na wierzchu banany.

 
Autor: Veganation 

7. Wyjmij mleczko z lodówki. Jeśli powstała woda - odlej ją ostrożnie. Wlej do miski mleczko i ubijaj, aż do powstania piany. 

9. Wierzch tarty posmaruj kokosową bitą śmietaną i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na godzinę.

 
Autor: Veganation 

 
Autor: Veganation 

10. Podawaj schłodzoną.

To idealne ciasto na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Oczarujesz nim każdego w towarzystwie. 

Trzymaj swoje dzieło w lodówce - będzie bardziej stałe, a w upalne dni ochłodzi twoje podniebienie. 


Smacznego :)


J.

Komentarze

Popularne posty