TARTA BANOFFEE PIE
TARTA BANOFFEE PIE
Za oknami wita nas już wiosna. Z pogodą bywa różnie, ale w ostatnich dniach to promyki słońca nas otulają. Kiedy nadchodzi gorąca temperatura, myślimy sobie że... przydałoby się coś dla ochłody...
Tutaj przychodzę do Was z tartą banoffee pie! Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Autor: Veganation
Co potrzebujesz?
Ciasto:
200g mąki pszennej (plus trochę do oprószenia blatu)
100g miękkiego masła (pokrojone na kawałki)
3 łyżki aquafaby
20g cukru
Szczypta soli
Kokosowa bita śmietana:
250g bananów (5cm plastry)
800g mleczka kokosowego (schłodzonego)
Dodatkowo:
Kajmak
Wiórki kokosowe
Co teraz?
1. Do miski: mąka, masło, aquafaba, cukier, sól - zmiksuj.
2. Wyjąć z miski, uformować kulę, zawinąć w folie spożywczą - odstawić do lodówki na 30 minut.
3. Przygotuj kajmak.
4. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni.
5. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i przykryć papierem do pieczenia, posypać ziarnami np groch, fasola, by ciasto nie wyrosło. Piec 25 minut.
6. Podpieczone ciasto wysmaruj masą kajmakową (Ok 0,5cm), ułóż na wierzchu banany.
Autor: Veganation
7. Wyjmij mleczko z lodówki. Jeśli powstała woda - odlej ją ostrożnie. Wlej do miski mleczko i ubijaj, aż do powstania piany.
9. Wierzch tarty posmaruj kokosową bitą śmietaną i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na godzinę.
10. Podawaj schłodzoną.
To idealne ciasto na spotkanie rodzinne czy ze znajomymi. Oczarujesz nim każdego w towarzystwie.
Trzymaj swoje dzieło w lodówce - będzie bardziej stałe, a w upalne dni ochłodzi twoje podniebienie.
Smacznego :)
J.
Komentarze
Prześlij komentarz