Wegetariańska lasagne z tofu i szpinakiem


Veganation, lasagne

Wegetariańska lasagne z tofu i szpinakiem


Ostatnimi czasy polubiłam próbowanie nowych rzeczy w kuchni, a przede wszystkim nauczyłam się gotowania intuicyjnego. Bez przepisu lecz z pomysłów, które zrodziły się w mojej głowie. Podzielę się dzisiaj z Tobą z moim pomysłem na wegetariańską wersję lasagne, którą pokocha nawet największy mięsożerca. Moim zdaniem wyszła genialnie. Koniecznie wypróbuj!








    Składniki (na formę o wymiarach 20x20)


Makaron lasagne 12 sztuk
Przecier pomidorowy - passata 500g
Pomidory w puszce 400g
Suszone pomidory 50g
Tofu (naturalne bądź wędzone, wedle uznania) 180g
Świeży szpinak 200g
Ricotta 240g
Mozzarella 100g
Ser żółty 150g
Czosnek 3 ząbki
Mała cebula
Pieprz
Sól
Oregano
Bazylia
Oliwa


    Przygotowanie sosu pomidorowego


Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy cebulę oraz 2 ząbki czosnku. Dodajemy przecier pomidorowy oraz pomidory w puszce. Całość trzymamy przez 15 minut co chwilę mieszając. Po upływie kwadransu dodajemy suszone pomidory oraz kruszymy tofu do sosu i pozostawiamy na kolejne 10 minut. Mieszamy co jakiś czas. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano.


    Przygotowanie szpinaku


Dwa ząbki czosnku podsmażamy na oliwie. Dodajemy umyty szpinak i dusimy przez 15 minut. Dodając ricottę smażymy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.


Każdy płat makaronu wrzuć na 1,5 min do gotującej się wody.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Mozzarellę pokrój w plastry.


    Przełożenie do formy


1. Sos pomidorowy
2. Makaron
3. Mozzarella
4. Sos pomidorowy
5. Makaron
6. Szpinak
7. Makaron
8. Sos pomidorowy
9. Makaron
10. Szpinak
11. Makaron
12. Sos pomidorowy
13. Makaron
14. Sos pomidorowy
15. Ser żółty


Mając wszystko przygotowane możemy przystąpić do wykładania formy. Oto lista kolejnych warstw. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40-45 min. Jeżeli posiadasz opcję w góra-dół, na początku piecz pod przykryciem przez około 20 min. Na ostatnie 10 min zmień opcję pieczenia na górę, aby ser na lasagne się łanów przyrumienił.

Smacznego!



Veganation, lasagne

Veganation, lasagne


P.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty