Wegański burger

Hejka, zastanawialiście się może jak możecie zrobić pyszne burgery w domu? Na pewno. Ale jak zrobić je tak żeby smakowały jak w restauracji. Przepis jest bardzo prosty i na pewno nie będziecie mieli problemów z wykonaniem. Osobiście polecam piec zamiast smażyć nasze wege mięsko. W procesie smażenia tracimy najwięcej witamin i składników odżywczych. Dania poddane takiej obróbce cieplnej są nie tylko bardziej jałowe, ale też ciężkostrawne. Dodatkowym zagrożeniem są niewłaściwe tłuszcze (margaryna, masło, olej o niskiej temperaturze dymienia), które zostają częściowo wchłonięte przez potrawę, a podgrzane w wysokich temperaturach utleniają się, wydzielając substancje rakotwórcze. Znacznie lepiej jest więc postawić na pieczenie, które nie wymaga żadnego tłuszczu. Pieczenie potrawy wpływa też na lepszą przyswajalność białka i skrobi.

Składniki:

Next Level Burger Wegański 1 szt.

Pomidor malinowy 1 szt.

Sałata masłowa 3 liście

Ogórek 1 szt.

Majonez 3 łyżki

Ketchup 3 łyżki

Pieprz

Sól

Imbir

Jeśli chodzi o same burgery to nastawiamy piekarnik na 200 stopni i czekamy aż się nagrzeje. Następnie wstawiamy je przyprawione już pieprzem i solą na 15 minut. Zabieramy się za przyrządzanie sosu. Do miski dodajemy sól, pieprz, imbir, majonez oraz ketchup. Mieszamy wszystko razem. Bułki przypiekamy przez 3 minuty w piekarniku razem z burgerami. Po tym czasie smarujemy je sosem. Gdy nasze wege mięso jest już upieczone dajemy je na bułkę. Dodajemy sałatę, kilka plasterków pomidora i nasze burgery są już gotowe do jedzenia.


Mam nadzieje ze każdy spróbuje tego przepisu. Umilcie sobie dzień i wprowadzi te burgery do swojego jadłospisu. Jest to bardzo szybki i prosty sposób na wyrwanie się z monotonii obiadowej.




D.

Komentarze

Popularne posty